Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Σχετικά με τον παρόν blog...

Με αφορμή την πληθώρα πληροφοριών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σχετικά με το Σαολίν Κουνγκ Φου θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το blog στον ειλικρινή αναζητητή που ψάχνει να βρει ένα "χάρτη" που θα τον βοηθήσει να χαράξει τη δική του πορεία.

Θέλω να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία για το συγκεκριμένο θέμα για το λόγο ότι κάθε χρόνο επισκέπτομαι και διαμένω για εκπαίδευση τόσο στο ναό Σαολίν (όσο και σε γειτονικά μοναστήρια ή σχολές πολεμικών τεχνών) ώστε να έχω ιδία άποψη για την τέχνη που ασκώ και ασχολούμαι για πάνω από 10 χρόνια.

Σε αυτό το blog θα επισημαίνω κάποια θέματα που αφορούν την τέχνη του Σαολίν. Ιδιαίτερα θα αναφερθώ ως δάσκαλος σε θέματα πρακτικά που αφορούν την τέχνη του Σαολίν καθώς και στο πως βλέπω προσωπικά ότι μπορεί αυτή η τέχνη να βοηθήσει κάποιον για την προσωπική του ανάπτυξη.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν επιζητώ την αντιπαράθεση με κανέναν γιατί ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, ωστόσο πιστεύω ότι κάθε πληροφορία που παρατίθεται μπορεί να χρησιμεύσει για να ρίξει λίγο παραπάνω φως στο παρεξηγημένο και "μυθικό" μονοπάτι της τέχνης αυτής, έτσι λοιπόν ο "ο νοών νοείτο...".

Η υπερβολή και η μυθοπλασία είναι παράγωγα της έπαρσης.Τα πράγματα είναι απλά και πρέπει να τα λέμε με το όνομά τους. Κοιτώντας κάποιος την αλήθεια κατάματα κερδίζει χρόνο στην ζωή του και ταλαιπωρείται λιγότερο.

Από την άλλη μεριά, το καλό και το κακό, όπως και το σωστό και το λάθος είναι σχετικά για το δρόμο κάθε ανθρώπου. Οπότε αν κάποιοι δεν συμφωνούν με τα αναφερθέντα αυτού του ιστότοπου, μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό γιατί τέλος τέλος ...αυτό είναι και το σωστό για τους ίδιους .

Τέλος οι απόψεις που παραθέτω είναι εντελώς προσωπικές εκτιμήσεις και δεν αποτελούν απαραίτητα κοινή γραμμή των σχολών Παραδοσιακού Σαολίν Κουνγκ Φου "Πηγή του Νεαρού Δάσους" ή οποιασδήποτε άλλης σχολής σχετικής με το Κουνγκ Φου στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Με εκτίμηση και σεβασμό για το Σαολίν το οποίο διδάσκω και είμαι αφιερωμένος ολοκληρωτικά.

Christos Panagopoulos (Yan Shan)



2 σχόλια :

  1. κυριε χρηστο διαβασα οσα ειχατε στην ιστοσελιδα και ειναι πολυ κατατοπιστικα και πολυ ωραια δοσμενα.εσεις πηγαινοντας στον ναο των σαολιν γινατε μοναχος βουδιστης-ερωτηση κανω.δηλαδη αλαξατε θρησκεια/πιστευω πως οι γονεις σας σας ειχαν βαπτισει χριστιανο.ειμαι ιερομοναχος και γιαυτο καταπιανομαι με αυτην την πλευρα του θεματος.εσας τι σας εκανε να πατε στους σαολιν η αγαπη σας για την πολεμικη και τοσο υπεροχη πολεμικη τεχνη η και η φιλοσοφια του βουδισμου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ filos σας ευχαριστώ που μου δίνεται την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι μοναχός βουδιστής και ούτε έχω αλλάξει την θρησκεία μου.
      Ο δρόμος του Σαολίν έχει μια πνευματική παράδοση που συνδυάζει και την άσκηση του σώματος ως μέσο επίτευξης καλής υγείας ώστε να έχει κάποιος αρκετή ενέργεια να φέρει εις πέρας τα εμπόρια αλλά και να υπερβεί τα εσωτερικά του όρια.
      Προσωπικά με έχει βοηθήσει πολύ να αποκτήσω πίστη σε ότι κάνω στη ζωή μου γιατί ήμουν πολύ απαισιόδοξος σε όλα.
      Επίσης είμαι της άποψης ότι ο άνθρωπος πρέπει να αναζητήσει την αλήθεια στο εσωτερικό του πέρα από θρησκείες και δόγματα γιατί η προσωπική του εμπειρία και μαρτυρία θα δώσει την αληθινή πίστη μέσα του.
      Πάντως οφείλω να πω ότι στο βουδισμό, τα παιδιά αποφασίζουν μετά τα 18 αν θέλουν να ακολουθήσουν την θρησκεία αυτή ή κάποια άλλη.
      Εγώ βαφτίστηκα χριστιανός όπως βάφτισα και τα παιδιά μου. Επίσης τα πηγαίνω στην εκκλησία όπως ο περισσότερος κόσμος για να έχουν επαφή με το ιερό δέος. Ωστόσο η γνώμη μου είναι ότι όταν ωριμάζει κάποιος πρέπει να απαγγιστρωθεί από τα δόγματα και να αναζητήσει την προσωπική του αλήθεια για τα υπαρξιακά ζητήματα του Θεού. Το αν ο Θεός ονομάζεται έτσι ή αλλιώς είναι μια σύμβαση της εποχής και της εκάστοτε χώρας ή πολιτισμού, πρέπει να πάμε λίγο πιο πέρα από τα ονόματα. Όλοι οι μεγάλοι διδάσκαλοι Χριστός, Βούδας, Μωάμεθ κλπ μιλάνε για τον ίδιο δρόμο, αυτόν της απελευθέρωσης.
      Αντίστοιχα και ο βουδισμός Τσαν δεν είναι δόγμα, είναι φιλοσοφική προσέγγιση (δρόμος) με στόχο την άμεση εμπειρία της αλήθειας.
      Παρά ταύτα κανένας "τρόπος" δεν εγγυάται το αποτέλεσμα ούτε ισχυρίζομαι ότι ο δικός μου είναι ο σωστότερος.
      Εμένα απλά αυτός ο τρόπος μου ταιριάζει καλύτερα αυτό είναι όλο.

      Με σεβασμό στο πρόσωπο και την ιδιότητά σας
      Χρήστος

      Διαγραφή

      Διαγραφή